“Rehabilitimi dhe riintegrimi i anëtarëve të familjes së luftëtarëve të huaj terroristë:

Dita Ndërkombëtare e Përkujtimit të Holokaustit
27 Janar, 2022
Mbledhja e keshillit te sigurise Elbasan
3 Shkurt, 2022

“Rehabilitimi dhe riintegrimi i anëtarëve të familjes së luftëtarëve të huaj terroristë:

Dr Arben Ramkaj ishte i ftuar në webinarin e organizuar nga Rrjeti i Qyteteve të Forta (SCN) me temën “Rehabilitimi dhe riintegrimi i anëtarëve të familjes së luftëtarëve të huaj terroristë: Rolet e qyteteve dhe aktorëve të tjerë lokalë”
Ky webinar kishte në qendër të vëmendjes kontributet unike që këta aktorë lokalë mund të japin në përpjekjet për rehabilitim dhe riintegrim dhe disa nga sfidat me të cilat përballen në përpjekje për ta bërë këtë.U paraqiten prezantime nga tre ekspertë të cilët kanë punuar drejtpërdrejt me praktikuesit vendas dhe të kthyerit në Kazakistan dhe gjetkë. Ata ndanë përvojat e tyre si dhe mësimet e nxjerra dhe praktikat premtuese që mund të jenë të rëndësishme për anëtarët e SCN-së që punojnë në çështje të ngjashme.
Moderator
Eric Rosand: Drejtor, a.i., Rrjeti i Qyteteve të Forta
Panelistët
Gulnaz Razdykova: Drejtoreshë, Qendra për Analizën dhe Zhvillimin e Marrëdhënieve Ndërfetare, Nur Sultan, Kazakistan
Noah Tucker: Bashkëpunëtor i lartë jorezident, Qendra Eurasia e Këshillit Atlantik, MB
Dr Stevan Weine: Drejtor i Mjekësisë Globale dhe Drejtor i Qendrës për Shëndetin Global, Kolegji i Mjekësisë UIC, Çikago, Illinois (SHBA)
Mund të jetë një imazh i 1 person dhe teksti që thotë "CIITS From Strong Cities Network (SCN) to Everyone Dr. Stevan Weine Professor of Psychiatry the UIC College Medicine, where he also Directo.."
Shumë luftëtarë të huaj suedezë janë kthyer në Suedi, por nuk janë ndjekur penalisht, shpesh për shkak se ata udhëtuan në Siri dhe Irak përpara vitit 2016, kur Suedia kriminalizoi udhëtimin me qëllim që të bëheshin luftëtarë të huaj. Si rezultat, shumë suedezë, përfshirë politikanë, kanë qenë kundër riatdhesimit të atyre që mbeten në Siri, kryesisht të ndaluar nga Forcat Demokratike Siriane.
Po kështu nacionalistët e bardhë dhe supremacistët kanë qenë problematikë me çështjet e radikalizimit reciprok dhe akteve të dhunshme ekstremiste që burojnë edhe nga Lëvizja e Rezistencës Nordike.
Çfarë mund dhe duhet të bëjë Suedia për t’iu adresuar suedezëve të mbetur në Siri, duke përfshirë fëmijët që janë sjellë ose lindur në ISIS dhe nuk kanë asnjë faj? Dhe në terma afatgjatë, çfarë mund të bëjë Suedia për të parandaluar dhe kundërshtuar radikalizimin e ardhshëm ndaj xhihadizmit militant dhe ndaj lëvizjes së Rezistencës Nordike dhe si mund të zbatohen mësimet e nxjerra në këtë fushë për llojet e tjera të ekstremizmit të dhunshëm në Suedi? Më 2 shkurt dr Arben Ramkaj kryetari i qendrês u bashkua me ekspertin suedez për xhihadizmin militant Dr. Magnus Ranstorp dhe drejtoreshën e ICSVE Dr. Anne Speckhard për një diskutim të radikalizimit, rekrutimit, riatdhesimit, rehabilitimit dhe riintegrimit në kontekstin suedez.